ΚΑΙΡΟΣ · LIVE15.7°CΝεφώσεις88% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Τρίτη ημέρα συνομιλιών στην Ντόχα για τον πόλεμο στο Ιράν, με νέες απειλές Τραμπ

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Τρίτη ημέρα συνομιλιών στην Ντόχα για τον πόλεμο στο Ιράν, με νέες απειλές Τραμπ

Ιρανοί διαπραγματευτές συνέχισαν σήμερα στην Ντόχα, για τρίτη ημέρα, τις επαφές τους με τους μεσολαβητές του Κατάρ. Αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες ανέφερε ότι επιδιώκεται συμφωνία η οποία θα τερματίσει τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι μήπως οι εχθροπραξίες αναζωπυρωθούν έπειτα από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Εδώ και ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την απειλή νέων αμερικανικών πληγμάτων στο Ιράν. Χθες διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να το κάνουμε σε δέκα λεπτά», αναφερόμενος σε χτυπήματα κατά «μιας δυο εγκαταστάσεων» με τις οποίες, όπως είπε, «θέλει ακόμα να ασχοληθεί».

Από την Τεχεράνη αντιτείνουν ότι, αν οι συγκρούσεις ξεκινήσουν ξανά, ο πόλεμος θα τραβήξει σε μάκρος και θα επεκταθεί σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Το πότε θα τελειώσει, προσθέτουν, δεν θα το υπαγορεύσει η Ουάσινγκτον.

Μιλώντας σήμερα από την Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, είπε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη «τόσο για άμυνα όσο και για διπλωματία».

Διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις για την «πρόταση των δύο ημερών» προχωρούν, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε τελικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για την πρόταση που έχουν καταρτίσει από κοινού το Κατάρ και το Ιράν, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να ανοίξουν «σε δύο ημέρες» αφότου επιτευχθεί συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Αραγτσί σημείωσε ότι οι γενναίες ένοπλες δυνάμεις είναι πλήρως έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα, ενώ το Ιράν εξακολουθεί να δίνει στη διπλωματία την ευκαιρία να πετύχει. Έγραψε ακόμη ότι διατηρεί στενή και διαρκή επαφή με τους μεσολαβητές, ώστε να εξεταστούν ιδέες για την εφαρμογή του σχεδίου των επτά ημερών ακόμη και σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η ανάρτηση υπογράφεται ως Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) και φέρει ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 2026.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η Τεχεράνη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ιράν συνδέει το άνοιγμα του Ορμούζ με την εφαρμογή εκεχειρίας στην περιοχή, την αποδέσμευση των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, την άρση των κυρώσεων που αφορούν τον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα και την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών.

Οι ίδιοι όροι είχαν περιληφθεί στο ιρανοαμερικανικό πρωτόκολλο που συνήφθη τον Ιούνιο, ύστερα από την εκεχειρία του Απριλίου με την οποία είχαν σταματήσει τότε οι εχθροπραξίες. Η εύθραυστη ύφεση κατέρρευσε όμως το καλοκαίρι και όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για διευθέτηση μένουν έως τώρα χωρίς αποτέλεσμα.

Σε χθεσινή συνέντευξη στο δίκτυο Al Jazeera ο Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν δεν προτίθεται, σε αυτή τη φάση, να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι απειλείται επανάληψη της σύρραξης.

Στο σημερινό πλαίσιο, είπε, η Τεχεράνη δεν διαβλέπει ανάγκη συνάντησης με τους Αμερικανούς. Οι ιρανικοί όροι είναι ξεκάθαροι και το ζήτημα συζητείται με τους μεσολαβητές.

Εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεχθούν τους όρους του Ιράν, πρόσθεσε ο Αραγτσί, η Τεχεράνη θα κρίνει τότε αν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν απευθείας ή όχι.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοκτάμπα Χαμενεΐ, διέταξε χθες τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενη επίθεση. Λίγο αργότερα ο ιρανικός στρατός γνωστοποίησε ότι λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ετοιμότητά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε χθες ότι ο Τραμπ δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για την επανάληψη των επιθέσεων κατά του Ιράν και ότι προτιμά να λυθεί η διένεξη με διπλωματικά μέσα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies